Acceptable Spam Report Rate : Kabul edilebilir spam raporu oranı. Yani itibar puanınıza (Reputation)etki etmeyen Global oran olarak %0.1 den küçük olarak kabul edilen bildirimlerdir. Eğer %0.1 den büyük spam rate oranına sahipseniz, listenizi tekrar gözden geçirin
Acceptance Rate : Kabul oranı . Yani ISP (Hotmail,Yahoo,Gmail)ler tarafından kabul edilen posta sayısı oranıdır . Saatte 500 bin mail gönderebilirsiniz fakat isplerin bunları kabul edeceği anlamına gelmez .
Blacklist : Karaliste . Spam gönderimleri yaptığı tespit edilen kişilerin tutulduğu listedir.
Bounce Rate : Türkçe kelime karşılığı aslında tam olarak doğru olmasada sıçrama oranı. Yani gönderilen maillerinizin iletilemeyen bölümüne denir . 2 tip bounce oranı vardır .
- Soft Bounce : Anlık olarak iletilemeyen maillerdir. (Dolu posta kutusu , dns hatası gibi)
- Hard Bounce : Sistemden hemen silinmesi gereken mail adresleridir. (Bad username,bad domain gibi)
Bulk Mail : Toplu mail. Büyük ölçekli email gönderimlerine verilen ad.
CAN-SPAM : 16 Aralık 2003 tarihinde kabul edilerek 1 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren e-posta gönderilerinde yapılması gerekenlerin hatlarını belirleyen yasa .
Clicks Per Delivered : Tüm gönderilen mailler içinde ulaşan maillerin tıklamalara oranıdır . (clicks/delivered şeklinde bulunur .)
Clicks Per Open : Tüm gönderilen mailler içinde açılan maillerin tıklamalara oranıdır . (clicks/opens şeklinde bulunur .)
Conversion Rate : Yapmış olduğunuz kampanyalara cevap veren kişilerin oranıdır . Bu oran bir nevi yapılan kampanyanın başarı oranı sayılır .
Dedicated IP : Gönderimini yaptığınız kampanyalarının bulunduğu iplerin yanlız size ait olduğunu gösteren tanım .
Double Opt-In : Email listesi yaratmanın en önemli faktörlerinden birisidir çift onay. Sitenize üye olmak isteyen kullanıcıya girmiş olduğu email adresine onay linki gönderilir . Onay linkine tıklayan kişi sitenize üye olur, böylece email adreside onaylı olmuş olur .
Email Campaign : Pazarlama aracı olarak sunulan ,yapılan kampanyaların email biçimine denilen ad .
Email Filter : Bir e-mailin içeriğine veya başlığına bakılarak yapılan bloklama tekniğidir.
Honey Pot : Spam gönderim yapanları belirlemek amacı ile çıkartılan email adreslerine honey pot denir. Spamtrap adresler ile ortak özellikleri vardır .
House List : Opt-in yöntemi ile oluşturulmuş en önemli pazarlama listelerine verilen ad.
HTML Email : Gönderilen emaillerin HTML kodu ile zenginleştirilmiş olanıdır . Dizayn ve görsellik daha iyi olur .
IP Warmup : Ip ısıtma . Ip nizin itibar puanını arttırmak için yapılan çalışmalara denir.
Inbox Placement Rate : Gönderilmiş(Delivered) emaillerin içinden Inbox a düşenlerin oranına denir . Yani 100 kişiye yapılan bir kampanya sonuçları aşağıdaki gibi olsun;
- Delivered – 80
- Inbox – 70
- Spam – 10
- Bounced – 20
Bu tabloya göre % 87,5 IPR oranı vardır .
Landing Page : Açılış Sayfası . Belirli bir pazarlama hedefi (conversion) olan web sitenizdeki herhangi bir sayfaya “landing page” (Açılış sayfası) denir.
List Segmentation : Hedefleme . Belirli bir gruba yada hedef e email gönderimi yapabilmek için oluşturulan ayrıştırmaya “List Segmentation” denir. Segmentasyon yaparak daha yüksek açılma ve tıklama oranı yakalarsınız . Ayrıca hedefe yönelik email kampanyası olduğu için “Spam” olarak işaretlenmezsiniz .
Open Rate : Açılma Oranı . Oluşturduğunuz E-mail kampanyasından toplam gönderim sayısının açılma sayısına oranı diyebiliriz . (Opens/TotalSents ile bu oranı bulursunuz .) Tüm dünyada kabul gören başarılı open rate %4 ve üzeri dir .
Opt-In (or Subscribe) : Abonelik, Kişilerin ilgi alanlarına göre kendi rızaları ile web sitelerinden veya başka kanallar aracılığı ile Form vb. Üyelik işlemleri ile kayıt olmalarına Opt-in veya Subscribedenir.
Opt-Out (or Unsubscribe) : Abonelik İptal, Opt-in gibi yine kişinin kendi rızası ile aboneliğinden vazgeçme işlemine Opt-Out veya Unsubcribe denir .
Plain Text Email : Html kodlama olmadan gönderilen emaillere denir . Önerilen gönderim şekilleri multiple ismini verdiğimiz hem text içerik hemde Html içerik beraber gönderilmelidir .
Privacy Policy : Gizlilik sözleşmesi . Bir websitesinin veya bir şirketin size ait olan bilgileri ne yapacaklarını veya ne yapmayacaklarını bildiren sözleşmedir .
Read or Open Length : Bir kişinin almış olduğu emaili ne kadar süre açık tuttuğunu hesaplayan yöntem .
Rental List (or Acquisition List) : Kiralık liste. Liste kiralamak veya satın almak önerilmeyen bir email tekniğidir. Daha önce sektör bazlı veya ilgi alanı balı oluşturulmuş birçok liste olabilir .
Sender Score : ReturnPath firmasının ücretsiz ip itibarı takip eden sistemin ismidir . 0 ile 100 puan arasında değer alan ipler eğer 90 ve üzeri puan alıyorsa iyi demektir.
Shared IP : Paylaşımlı ip . Genelde 10 bin den az datası olan müşterilere mecburen paylaşımlı ip verilir. Nedeni ise ip itibarını yükseltmektir. Ayrıca shared ip uygulaması diğer sistemlere göre daha ucuzdur .
Single Opt-In : Üyelik sistemi ile üye olan bir kişinin onay emaili almadan üye olmasına denir. Email marketing tarafında önermediğimiz bir üyelik sistemidir.
Spam or UCE (Unsolicited Commercial Email) : Kişinin izni olmadan gönderilen emaillere spam veya UCE(istenmeyen ticari eposta) denir .
Spam Cop : Blacklist dediğimiz spam yapan kişilerin iplerinin tutulduğu şirket ismi.
Spam Trap : Uzun süreli kullanılmayan email adresleri bir süre sonra ISP ler tarafından geçersiz adres olarak çevrilirler . Bu adreslere email gönderimi yaparsanız eğer hard bounce olarak geri dönecektir. Bu adresleri sisteminizden temizlemezseniz belli bir süre sonra hata almayı kesecek ve spamtrap (Tuzak eposta) olarak göndermeye devam edeceksiniz. Bu domaininiz itibarını olumsuz yönde etkileyecektir. Global firmalara göre her 1 milyon email de 1 Spam trap oranı kabul görür. Bu oranın üzerinde gönderim yapan firmalar junk a düşecektir.
SPF : Gönderilen emaillerin kimin adına ve hangi ipden geldiğini belirten DNS kayıtlarına verilen isim .
Whitelist : Bir kişiye email gönderebilmek için izin verilen iplerin tutulduğu listeye whitelist denir.
Yazara Soru Sor